Fuga de smecheri

SMÉCHER, -s, smecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care stie sa iasa din încurcaturi, pe care nu-l poti pacali; abil; istet, dezghetat; siret, sarlatan. – Din germ. Schmecker „persoana cu gust rafinat”.
Sursa: DEX ’98.

De fiecare data cand te intalnesti cu un smecher, pierzi. In Romania, asta e esenta smecheriei: nu conteaza daca el castiga sau pierde, important e ca tu sa pierzi.

Eu sunt mirat si minunat de un lucru: cu totii stim sa identificam un smecher. Arata intr-un fel, se uita intr-un fel, piezis, vorbeste intr-un fel, de obicei aiurea, minte lejer, si, de cele mai multe ori, simti ca nu iti vrea binele. Si, cu toate astea, bunul simt ancestral, prostia, lenea sau curiozitatea te indeamna sa stai. Sa fii victima.

Eu zic ca si lipsa de curaj te indeamna sa stai. Pentru ca nu ai curaj sa-i spui: ‘Fuck off, mai. Cara-te. Vezi-ti de treaba. Sapa in alta parte.’ Ti-e frica, in cazurile smecherilor de strada, ca iti da una in nas. Iar in cazul smecherilor de palate, ca nu te plateste.

Insa, daca te nu te gandesti la bani, nu-ti mai e frica. De ce rabzi un sef care tipa la tine? Pentru ca, daca te intorci si pleci, sau daca numai ii spui: ‘Te rog, vorbeste pe un ton normal cu mine.’ nu te mai plateste. Sau te da afara – si, normal, nu te mai plateste. De ce sa stabilesti intalnire cu un client potential care, stii de la bun inceput, nu plateste? Pentru ca ti-e mai frica de seful tau, si ca nu-ti da bani, decat ca nu-i plateste clientul firmei tale. Pielea e mai aproape decat camasa. De ce nu pui mana pe telefon atunci cand a trecut termenul de plata, si clientul s-a facut ca uita? Ca sa nu-l superi. Pe smecher.

In tara asta, in ultimii 20 de ani, a fost un concurs de smecherie. Care a tipat mai tare, a mintit mai mult, i-a pasat mai putin, a lins unde a scuipat, si a scuipat unde ling altii, a ajuns mai sus. Am ajuns sa avem un guvern care, cu smecherie si tupeu, a uitat in primele doua saptamani ceea ce promisese inainte de alegeri. Aceeasi oameni. Aceeasi smecheri.

Iar noi, aceeasi prosti: stim ca sunt smecheri, stim ca ne mint, stim ca ne inseala, stim ca ne fura, si nu zicem nimic. De frica. Iar undeva, in sinea noastra, ne dorim sa participam si noi la concursul de smecherie. Poate prindem rangul de fruntas-smecher. Sau, si mai bine, de smecher -sergent -major, ca am avea salariu de la buget.

Vreau sa remarcati o chestie: smecherul nu poate exista, decat in prezenta unui contra-smecher, a unui fraier. Daca ii lasi singuri, in smecheria lor, ii doare. Nu se pot juca de unii singuri.

In lumea vanzarilor, si nu numai, in lumea de astazi, bate un vant de onestitate, de candoare. Vine de la aceia care nu accepta sa se mai joace cu smecheri. Care, atunci cand simt ca au de-a face cu un smecher, ii lasa si pleaca. Atunci cand stai de vorba cu cineva, si iti propune o fraiereala, gen: “Dl. Curca, Dvs., care stiti asa de multe vanzari, haideti sa facem un lucru: Dvs. imi invatati oamenii, si eu va dau un procent din cresterea vanzarilor. Asa, si unii, si altii, suntem fericiti.” –  ridica-te si pleaca. Cu un astfel de om, orice, oricum, intr-un fel sau altul, iesi in pierdere. Pentru ca e smecher. Sa se duca la un smecher de-al lui, care preda cursuri smecheresti de vanzari. Sa-si dea teapa unii altora.

Intr-o lume in care ofertele sunt sensibil egale, unde solutiile sunt disponibile, conteaza increderea. Cat de mult crezi ca cel care iti propune sa-ti vanda ceva, vrea sa te si ajute. Cata intentie superioara – cu alte cuvinte – are. Nu cumperi oferta, nu cumperi omul, cumperi intentiile acestuia, emotiile care ti le genereaza, faptele care le-a facut, si care il definesc.

Schimbarea, cheia schimbarii, e la noi. Atunci cand crezi in ceea ce faci, in binele pe care il aduci, atunci cand ai o misiune personala, raspunsul la intrebarea “De ce m-a trimis Dumnezeu pe lume?”, atunci cand crezi ca e un loc sub soare pentru tine, ca ceea ce faci ti se intoarce, atunci cand crezi in abundenta, in deschidere, atunci cand faci ceea ce e corect, si cum e corect, atata timp cat nu intri in gasca sau in jocul celor care vor bani, acum, imediat, cu orice pret, atata timp cat vorbesti cinstit, spui ce simti, deschis, sincere si atata timp cat ai curajul de a face toate acestea, vei avea de-a face cu oameni buni, ca tine.

Si daca, fiecare dintre noi vom selecta in a lucra cu cei buni, smecheria va muri, si smecherii vor trebuie sa reinvete sa spuna adevarul, si sa actioneze in concordanta cu ceea ce spun.