Vanzarea nu e arta, e stiinta

Arta e definita de: unicitate, perfectiune tehnica, si idee. Stiinta se bazeaza pe un set de legi sau axiome. Orice stiinta incepe ca o forma de arta, pentru ca e stapanita de putini, si, ca urmare, pare unica. Vanzarea a depasit acest stagiu, de mult timp. Sunt studii, cercetari, carti, legi, teoreme, studii de caz, reguli si exceptii care sustin asta.

Vanzarea nu e nici tehnica, pentru ca nu e repetabila. Orice secventa de vanzare e unica.

Pentru ca sa stapanesti vanzarea, ai nevoie de:

  • un set de cunostinte
  • o atitudine corecta ( un joc interior corect)
  • un numar de aptitudini, care, parte din ele sunt dobandite, parte innascute.

Pe mine nu ma intereseaza polemica intre talent si educatie, decat ca si sprijin in demersul pe care il fac. Pe mine ma intereseaza rezultatul: un om de vanzari eficient si onest, rotund si toate aspectele exercitarii profesiei, ca si ale vietii personale.

Orice afon care (precum vanzatoarele de la tejghea, care dau vina pe criza pentru marirea preturilor) introduce conceptul de arta langa cel de vanzare, se descalifica pentru orice discutie cu mine, din acel moment. Nu e un practicant, ci e un degustator, un diletant. La fel ca la spectacolele de magie: unii aplauda si se bucura, altii inteleg.

Acest site este destinat celor care vor sa inteleaga.

Exemplu: pentru un necunoscator, secventa urmatoare e magie, adica arta. Pentru un medic ORL, e normalitate: asa se fac unele operatii de deviatie de sept. Adica, stiinta. Un profesionist nu isi asuma riscuri inutile.