Vanzatorul ideal

Ce pregatire ar trebui sa aiba un vanzator ideal? (Cum facultate de vanzari, din pacate, nu exista: daca ar fi sa urmeze vreo facultate, care ar fi aceea?)

Un bun vanzator trebuie sa exceleze in patru domenii:

  • rezolvarea problemelor;
  • relatiile interpersonale;
  • comunicarea;
  • administrarea procesului de vanzare.

In primul rand: orice facultate e buna; pentru ca iti da un cadru de lucru, de gandire, de performanta, si te invata sa gandesti si actionezi din perspectiva unor obiective.

Spre marea voastra surprindere, o facultate economica nu te ajuta foarte mult in identificarea sau rezolvarea problemelor – desi iti stimuleaza gandirea laterala, creativitatea, si perspectiva de ansamblu asupra lucrurilor.

O facultate teoretica: matematica sau fizica, desi iti da o extraordinara capacitate de definire, redefinire, si rezolvare a problemelor, si chiar in crearea unui algoritm, premergator unui proces, te lasa corijent la relatii interpersonale, si la comunicare.

Stiintele umaniste, precum filologia, psihologia sau sociologia, te invata, in principiu, o gramada despre oameni, si despre cum sa interactionezi si comunici cu acestia, dar te lasa in nestiinta in priviinta procesului.

Medicina mi se pare o facultate utila, nu atat prin ceea ce te invata, cat prin invataturile rezultat al practicii: e o stiinta de rezolvare a problemelor, e un proces, implica realizarea unei relatii interpersonale, si o comunicare clara si in interesul pacientului.

Ingineria, iarasi, te lasa corijent la lucrul cu oamenii, si, de cele mai multe ori (cu exceptia unor calitati native) la comunicare.

Stiintele naturii, biologia, te invata sa fii meticulos si analitic, si te ajuta in crearea si punerea in practica a unor proiecte pe scara larga, insa te pot face incompent in identificarea problemelor si comunicare.

Iar dreptul, daca iti flexibilizeaza radacina limbii, si te invata ca acelasi miros poate fi placut pentru unii si odios pentru altii, te lasa nestiutor de carte in abordarea unei probleme ce se cere rezolvata. Imi cer scuze pentru profesiile si facultatile pe care le-am lasat deoparte.

Verdictul meu:

Pe locul 1: Medicina (4 din 4);

locul 2: (poate sunt subiectiv, dar, am vazut ceva succese) Ingineria – pentru ca inginerii sunt oameni de proces, capabili sa rezolve probleme, si sa interactioneze cu oamenii in scopul rezolvarii acestora. Pacat ca sunt asa de slabi comunicatori.;

locul 3: Stiintele teoretice exacte – iti structureaza gandirea si vorbirea, iti acutizeaza simturile, si iti dau o perspectiva logica asupra evenimentelor;

locul 4: Stiintele economice – ar fi fost pe primul loc daca s-ar fi concentrat mai mult pe rezolvare, si mai putin pe discutii si elaborare de ipoteze

ultimele locuri: Stiintele umaniste, dreptul si stiintele naturii. S-au descalificat pentru lipsa de intelegere a procesului.

Pentru ca sa nu ma acuzati de superficialitate, sau de ignorarea voita a unor calitati si competente necesare unui vanzator, aveti mai jos tabloul complet, de folosit in recrutare – cu tot cu punctajul necesar -.

modeldeevaluarepentrucompetentefactoricareconteazapentruunvanzator

Un astfel de model de de folos celor din resurse umane, dar, in secundar, poate fi un tablou de bord pentru cineva care vrea sa-si sorteze si organizeze viata, pentru a fi eficient si a avea succes.

In continuare, cred cu tarie ca e necesar un invatamant superior comercial – de vanzari – de buna calitate. Sper sa ajung sa traiesc, si sa pot contribui la asa ceva, in timpul vietii mele.