Zoologia corporata – Tipuri de persoane si de personalitati care se gasesc in organizatiile mari, si cum sa interactionezi cu ele – Partea 1: Mangusta

(Nota: Acest articol nu are conotatii sexiste sau misogine (eu, autorul, fiind barbat). Pentru usurinta citirii, daca am vorbit de o veverita, am folosit numai genul feminin, iar daca am vorbit de un bursuc, numai masculin. Cele mai multe animale descrise mai jos se gasesc in amandoua variantele de sex. Comportamentul, desi cu specificitati legate de sexul careia ii apartin, e similar.)

Ati auzit vreodata expresia: ‘Cea mai mare valoare a acestei firme sunt oamenii care lucreaza in ea?’. Probabil ca da. Si probabil ca, daca ati stat mai mult de 6 luni in orice firma, si nu ati fost intoxicat cu alcool permanent, v-ati prins ca e un bullshit (o gogorita) total. Oamenii sunt un commodity, un articol care se poate inlocui, si pica, de cele  mai multe ori, pe locul 7-8 in ierarhia importantei, dupa calculatoare si mobila de birou. (Am remarcat ca primul asset al oricarei firme, in Romania, e masina de firma.) Aceasta spusa vine cu variante de felul: ‘Principala noastra investitie e in oameni.’ sau ‘Oamenii care lucreaza in aceasta firma fac acest loc sa fie, intr-adevar, special’.

Pay, despre asta vreau sa vorbesc si eu. Despre cei care fac ca locul de munca sa fie un loc special, prin de surprize si neprevazut. In orice loc de munca, apartinand unei structuri multietajate, multinationale, exista dou reguli fundamentale, de respectat si aplicat:

Regula nr.1: Multumeste-ti seful.

Regula nr.2: Pazeste-ti spatele (mai plastic, curul).

In principiu suna simplu: dar se pot ivi nenumarate complicatii. (Eu, de exemplu, m-am concentrat exclusiv in a-mi multumi sefii, si am fost muscat atat de tare, ca si in ziua de azi partea mea dorsala nu mai are forma rotunda, naturala.) Ca si in vanzari, aceste doua reguli depind de tipul de persoane cu care ai de-a face: si, veti vedea, abordarile unui sef depind enorm, in functie de clasa de animale careia ii apartine. Pentru ca sa va fie mai usor, si pentru ca sa vizualizati, am numit fiecare categorie de persoane cu numele unui animal. M-am straduit sa fie cat mai aproape de adevar – dar nu stiu daca mi-a iesit intotdeauna.

Ceea ce pot spune cu tarie e ca nu ai nici o sansa sa razbesti intr-o organizatie, daca esti numai muncitor, destept si onest. O gradina zoologica nu e un parc, chiar daca la prima vedere, sau vazute din avion, seamana. Intr-un parc de poti plimba fara grija, intr-o gradina zoologica trebuie sa fii in alerta. In plus, in orice organizatie, spre deosebire de gradina zoologica, custile (birourile, cubicles-urile) au usi, pe care ocupantii le pot deschide, si iesi. Nu vrei sa te intalnesti cu ele, si sa fii nepregatit.

Sunt sigur ca mai sunt si animale pe care le-am uitat: dar, cu timpul, si cu ajutorul vostru, s-ar putea sa-mi reamintesc, si sa mai adaug si alte articole acestei serii.

[Mangusta] (- sau Betty cea urata)

Ai fost recent angajat. Ai un birou frumos, si esti excitat si entuziast. Bune sanse sunt ca prima persoana cu care vei interactiona va fi mangusta: pentru ca e acolo tot timpul, si a fost acolo dintotdeauna.

Tu: ‘Am asa un birou frumos, si sunt atat de fericit ca am inceput sa lucrez aici. In sfarsit, o firma deosebita.’

Mangusta: ‘Da, cred ca o sa-ti placa aici. Stii, aici se munceste din greu, si cu totii punem umarul sa facem firma asta sa fie asa cum e.’

Mangusta lucreaza in aceeasi firma dintotdeauna, probabil de la infiintare. In principiu e urata, slaba, cenusie, si uneori nici macar nu miroase frumos. Nu se stie daca are partener sau familie, pentru ca nimeni nu l-a vazut – sau i-a vazut – niciodata. Dar se stie ca tot ceea ce face, face in numele protejarii familiei ei. Singura data cand poti sa-i vezi copiii, e atunci cand vrei s-o dai afara: dar asta nu se intampla niciodata, pentru ca mangusta, cu timpul, capata conotatie de obiect de inventar. De fapt, singura sansa sa lucreze in alta parte, vreodata, e daca firma se desfiinteaza, cu totul: caz in care, de cele mai multe ori, mangusta e cea care se ocupa de formalitatile si documentele de inchidere a firmei.

meerkatsuricatasuricatta

Mangusta nu iubeste pe nimeni, in afara de familia ei. E greu de crezut ca se iubeste si pe sine. Nu are haine, si nici gust: de cele mai multe da impresia ca se imbraca de la mana a doua. Cunoaste brosura cu valori si principii a firmei, pe dinafara. Nu a luat, in viata ei, de la firma, nici macar un pix. Sunt bune sanse ca prima ei pozitie in firma a fost cea de casier: pozitie in care, dealtfel, a excelat. Toate documentele ei sunt impecabile. Etica ei, legate de munca, nu-si are egal. Atunci cand a venit in departamentul de vanzari (sau marketing, de la caz la caz) prima ei sarcina era sa faca tabele, liste sa raspunda la telefon, si in principiu, sa faca toate treburile de rutina. De fapt, si acum firma lucreaza cu tabelele si listele facute de ea.

In pofida aparentelor modeste, mangusta e extrem de ambitioasa. Visul ei e sa conduca, intr-o buna zi, departamentul in care lucreaza: si, pentru asta, poate rabda ani, chiar si zeci de ani. Daca nu e promovata, promoveaza prin eliminare: ia locul cuiva care a fost dat afara, a iesti la pensie sau a murit. Uneori, promovarea ei se face ‘cu titlu temporar’, pana se gaseste persoana potrivita. Aceasta persoana, insa, nu va fi gasita niciodata, mai ales daca CV-urile aplicantilor trec prin mainile mangustei. De fapt, orice operatie de recrutare condusa de mangusta nu va conduce decat la angajarea unei alte manguste: si (se va afla ani mai tarziu) aceasta este chiar o ruda indepartata, dar din familia ei.

Mangusta e extrem de dedicata sefului ei direct, oricine ar fi acesta, cu exceptia situatiei cand ii vaneaza postul, sau cand acesta nu o respecta. De obicei castiga atat de mult increderea sefului, incat ajunge sa faca pentru acesta toate treburile murdare: expense reports-urile (inclusiv cele in care se expenseaza lenjeria sotiei, sau amantei), calendarul oficial (cel in care se ascunde ziua de miercuri petrecuta la pescuit), si orice document care are valoare de raportare catre sefii sefului – in masura in care exista deja un template pentru asa ceva. Desi nimeni nu ar banui-o ca ar fi dus vreodata vreun act sexual pana la sfarsit, dupa cum arata si se comporta, mangusta nu se da indarat de la nimic, daca e in interesul firmei, sau al familiei ei. E o banuiala surda, niciodata dovedita, ca de fiecare data cand seful a fost intr-o perioada trista, intre doua relatii, mangusta era cea care facea curat la locul de munca. De fapt, ei ii este si cel mai usor, pentru ca mangusta e cea care vine, de obicei, prima, dimineata, si pleaca ultima, seara tarziu. Insa, din acest punct de vedere, mangusta e complet discreta: orice s-ar intampla (chiar si daca ar incepe sa vaneze pozitia sefului ei) nimeni n-o sa afle vreodata nimic. Asta, in primul rand, pentru ca mangusta tine la imaginea ei de familista.

Pentru mangusta, toti colegii din firma, cu exceptia celorlalte manguste, sunt snobi. Pentru ca, pentru ea, nu cere niciodata mariri de salariu, si crede ca, oricum, toate salariile sunt cu mult prea mari pentru ceea ce se face, mangusta face cel mai redutabil manager de resurse umane care poate exista, in special daca e insarcinata cu salariile. De fapt, se cunosc cazuri cand, odata ce mangusta a inceput sa se ocupe de salarii, jumatate din firma a trebuit sa plece.  Mangusta e atat de tipicara in ceea ce priveste banii, ca e singurul personaj  care se uita pe fisele de cheltuieli ale vanzatorilor, si care poate identifica ca, la pranzul luat in Radauti, agentul de vanzari a mancat doua salate, in loc de una: deci a luat pranzul cu o pipita locala.

Mangusta nu e turnatoare. Daca descopera ceva, iti spune direct – cu exceptia situatiilor cand te uraste, si nu-ti spune nimic, asteptand sa fii dat afara. Propensiunea ei in a studia si lucra cu hartii, ca si memoria si atentia la detalii iesite din comun o faca un fel de memorie vie a firmei.

Deoarece nu a facut multa scoala –fapt pentru care da vina, de obicei, pe firma unde lucreaza, si pe toti sefii actuali – singura sansa a mangustei e sa promoveze in interiorul firmei. In sufletul ei, mangusta e fricoasa, lipsita de siguranta. Frica ei principala e ca o sa fie data afara din firma. De fapt, daca, printr-un maret accident (s-a intersectat, de exemplu, cu un sef-maimuta, care da afara pe cine are chef, si cand are chef) mangusta a fost concediata, sansele ei sa-si revina, si sa fie reangajata in alta parte, sunt minime. De obicei, vorbeste (de bine) de firma pentru care a lucrat, pana la anii pensionarii.

Fiind dominata de frica, mangusta e extrem de rea si agresiva cu ceilalti, si le cere acelasi nivel de devotiune si munca pe care il are ea. Daca ajungi sa lucrezi pentru un sef-mangusta, primul simptom este ca iti va cere sa faci si refaci aceeasi lucrare de mai multe ori, chiar daca asta ar presupune ca trebuie sa stai peste noapte la birou.

Mangusta: ‚Draga mea, va trebui sa refaci documentul asta. Nu e chiar bine facut.’

Tu: ‚Da?… Ce anume?’

Mangusta: ‚Uite, ti-am scris niste comentarii pe margine. Poti sa te servesti de ele. Dar sa stii ca n-o sa fac asta tot timpul. In cele din urma, va trebui sa te prinzi singura de ce ai de facut, si cate de bine trebuie sa-ti redactezi documentele. Dar asta nu ar trebui sa fie o problema pentru tine: ai absolvit o facultate, nu?’

(Cea mai mare greseala pe care poti s-o faci, cu o mangusta, e sa incepi sa discuti despre pregatirea ta, ca si absolvent de facultate, fata de pregatirea ei. Daca deschizi acest subiect, din acel moment te va uri sincer, si n-o sa mai ai parte de nimic bun din partea ei.)

Tu: ‚Bine, in cateva zile o sa-l refac, si vi-l dau.’

Mangusta: ‚Nu pot astepta cateva zile. Documentul asta trebuia sa fie terminat astazi. Dupa ce iti termini treaba pe care o faci acum, uita-te pe comentariile mele, si refa intreg documentul. Pana maine dimineata, vreau sa-l am la  mine pe birou.’

Tu: ‚Dar asta inseamna sa dorm aici peste noapte!’

Mangusta: ‚Se mai intampla. Daca-l faceai ca lumea, de la bun inceput, nu ajungeai in situatia asta. Sa-ti fie invatatura de minte. Oricum, ai facut o facultate, trebuie sa stii cum e sa inveti  noaptea, inainte de examen.’

Dupa cum vedeti, principala problema a mangustei e ca tu ai facut o facultate, in vreme ce ea, nu. Nu poti iesi din asta: cel putin, nu acum.

Mangusta uraste toate colegele (colegii) mai tineri, care arata bine, se imbraca frumos, au prieteni si se distreaza. De fapt, calea sigura pentru ca sa te urasca de moarte, e sa-i povestesti cat de bine te-ai distrat tu in week-end – pentru ca sunt multe sanse ca, in acel week-end ea a stat la birou sa mai munceasca cate ceva.

Daca incerci sa scoti ceva de la mangusta, despre  familia ei, sau despre copii, sau despre partener, nu vei avea mari sanse de reusita. Sotul ei are o functie importanta (niciodata nu se stie ce, si unde), si lucreaza pana seara tarziu. Copiii ei invata bine. E cam tot ce poti scoate. De obicei, nu are nici macar poze cu ei pe birou. Si, oricum, nu e punctul ei sensibil, desi, daca va cere vreodata ceva, o va face ‚pentru binele familiei ei’.

Mangusta dispretuieste in mod special toti oamenii inteligenti si creativi. Daca se intampla sa aibe un subordonat cu astfel de calitati, nu va face nici o economie de efort pentru ca sa-l striveasca, in primul rand dandu-i enorm de lucru, apoi, controland la sange  tot ceea ce acesta executa. Daca insa acest subordonat, satul, pleaca, va fi complet bulversata: si va face mari eforturi sa-l tina, sa-l convinga sa nu plece, sau sa vina inapoi.

Singurii oameni care vor fi dati afara, vreodata, de mangusta, sunt cei care fura. Daca ii prezinti vreun expense report insuficient argumentat, sau daca ai ciupit, in vreun fel sau altul, din banii firmei te va amenda – de obicei brusc, si fara mila.

Mangusta, avand nevoi putine, nu poate fi banuita niciodata de cereri in favoarea ei, mai ales pentru ea, personal: din acest punct de vedere, e un sef  impecabil. De aceea, e si greu de lucrat cu ea pe legea reciprocitatii: pentru ca nu ai ce cadouri sau favoruri sa-i faci. Daca incerci sa-i faci o favoare, din proprie initiativa, va fi surprinsa, si te va respinge: iar, din acel moment, te va banui de carierism. Sefii ei o vor aprecia, pentru ca isi face treaba fara sa se planga, si pentru ca departamentele conduse de mangusta sunt, prin excelenta, extrem de economicoase.

Mangusta poate fi un subordonat excelent, dar daca, o ai ca sef, iti va fi greu sa lucrezi pentru ea. Mangusta te ingroapa in propriul ei barlog, si nu ai nici o sansa de iesire, daca nu faci ceva. Niciodata n-o sa spune nimic bun despre tine sefilor ei: oricat de bun ai fi. Insa ura ei fata de oameni, si fata de colegele tinere si atragatoare in mod special, si devotiunea fata de munca, sunt si caile prin care poate fi si pacalita.

Iata regulile pe care trebuie sa le aplici, atunci cand interactionezi cu mangusta:

1.       Niciodata nu trebuie sa apari ca fiind destept, inspirat sau creativ. Orice scoli ai facut, si orice calificare sau succese precedente ai avea, trebuie sa fie ascunse mangustei.

2.      Niciodata nu trebuie sa arati ca ai avea bani, sau succes. Hainele frumoase, masina, sotia (daca e frumoasa), bijuteriile, orice semn de clasa trebuie  sa fie, iarasi, ascunse.

3.      Observa oamenii cu care interactioneaza mangusta in birou, si cum se poarta cu acestia. Fa la fel. Cultiva-i: mangusta e sensibila la parerea altor manguste.

4.      Niciodata nu comenta sau argumenta cu o mangusta. Mangustei ii plac oamenii muncitori, care tac si fac. Daca iti da mai mult de munca, taci, inghite in sec, si executa.

5.      Mare grija la numere, bibliorafturi, ordine in documente si hartii. Din cand in cand, mangusta iti va cere un ceva la care ai lucrat cu ani in urma. Daca nu poti sa-l gasesti in maxim 5 minute, il va gasi ea – dar nu vei mai avea nici un fel de trecere in ochii ei.

6.      Mangusta nu e sensibila la laude, complimente, cadouri si aprecieri: dimpotriva. Cu cat practici mai mult favorurile interne, cu atat te va banui mai tare de carierism, si se va intoarce impotriva ta.

7.      Mangusta nu e un dusman periculos, ci doar unul staruitor. Nu e egoista: daca te dusmaneste, o face pentru ca, in sinea ei, crede ca nu muncesti suficient pentru firma.

8.      Mangusta e putin naiva in ceea ce priveste munca. Daca iti faci treaba corect, daca aprecieze – fara sa fii vocal – capacitatea ei de a munci zi-lumina, daca te arati dedicat firmei la fel cum e ea, atunci cand se va pune problema ca sa fii promovat, va fi de partea ta.

9.      Mangusta nu reactioneaza la plangeri: pentru ca nu le intelege. Pentru ea nimic nu e prea greu, sau prea mult. Sa nu te astepti vreodata sa te ajute, sau sa-i ceri vreodata ajutorul, pentru ca n-o s-o faca.

10.   Mangusta e sensibila la respect. Daca ii arati respect, daca o cultivi – neavand prieteni, si nefiind in jocuri politice, sunt si putini, dealtfel, care o cultiva – adica, daca stai de vorba, din cand in cand, cu ea, daca nu iesi din regulile impuse de ea, si daca nu incerci sa fii mai stralucitor decat e ea – asta nu e chiar usor – ii va placea de tine.

Cea mai mare problema a firmelor care au manguste, este ca acestea tind sa devina cuiburi de manguste. Mangusta angajeaza si promoveaza alte manguste – si creaza un mediu insuportabil pentru oricine nu e ca si ea, sau nu-i respecta regulile, si etica de munca. Daca ii urmezi toate regulile, si incepe sa iti placa de mangusta, usor-usor, adopti modul ei de gandire si de comportament, si devii si tu mangusta. Trecerea e subtila, si nu iti dai seama de ea: dupa cativa ani, iti va fi distrus intreaga personalitate, si intreaga capacitate de creativitate si inovatie.

Principalul mod de interactiune cu mangustele – recomandat- e sa le eviti, cat poti de mult. Daca ai un sef-mangusta, incearca – nu direct – sa fii mutat sub un alt sef, chiar daca asta va presupune ca o sa ai un salariu ceva mai mic, sau o masina de firma mai veche. Daca esti intr-o firma de manguste, incearca sa pleci, dar sa lasi loc de buna ziua, si sa arati respect. Mangustele nu sunt constiente de uratenia si mirosul lor corporal neplacut, si sunt puternice atunci cand stau in grup, in acelasi barlog. In aer liber, sunt vulnerabile. Daca simt ca ai puterea sa iesi din barlogul lor, le va fi frica de tine, si te vor respecta, la randul lor; iar, daca vor ajunge sa lucreze pentru tine, vei avea cea mai tare armata avuta vreodata de vreun general.

(va urma)