Exacerbarea durerii

Chirurg: Doamna, ati facut un chist Benson. Trebuie operat imediat, altfel peste un an nu mai puteti merge.

Avocat: Trebuie sa facem neaparat un proces verbal de predare primire autentificat, altfel riscam sa nu fie acceptat ca proba intr-un proces, si astfel sa pierdem procesul.

Constructor: Aici trebuie sa sapam 3,5 m in pamant, sa excavam totul, sa punem stalpi de rezistenta si o placa de legatura. Trebuie sa facem o structura de fier forjat, si apoi sa turnam totul in beton, cu un ‘elefant’. E ca si cum ati construi o casa noua. Daca nu faceti asta, cade casa pe Dvs..

Specialist in instalatii de apa: Trebuie sa forati doua puturi de 4o de metri adancime, si sa va aduceti apa de acolo. Altfel nu veti avea niciodata presiune la apa, in centrul Bucurestiului.

Constructor (2): Pay, ce a facut asta pana acum, si-a batut joc de Dvs. Trebuie dat totul jos, si refacut. Nu numai ca nu va ajuta, dar mai rau strica. Doamne fereste sa vina vreun cutremur.

Doctor: Eu va recomand statine de cea mai buna calitate. Daca nu luati Crestor, eu nu va garantez ca n-o sa aveti efecte secundare.

Constructor (3): Facem tot ce putem, dar nu va putem ca veti avea peretii drepti, decat daca ii daramam pe astia, si facem altii noi.

Constructor (4): Nimic nu e perfect pe lumea asta. Nici noi nu suntem perfecti, cum vreti sa iasa o pardoseala de gresie perfecta. Oameni suntem…

Electrician: Daca vreti sa instalati un interfon chinezesc, eu nu va garantez nimic. Noi avem interfoane Samsung, si sunt singurele cu care lucram. (Client: Da, dar si alea Samsung sunt facute tot in China. Electrician: Da, dar sub supraveghere de calitate…)

Doctor: Trebuie neaparat sa faceti aerosoli si sa va cumparati un aparat de aerosoli sa-l folositi acasa, de doua ori pe saptamana. Riscul e ca veti deveni surd.

Dentist: Trebuie sa dam jos toata lucrarea, si sa va facem alta, de portelan. Asta nu mai tine. Pacient: Pay, am pus-o acum 2 ani. Dentist: Da, dar e prost pusa, si riscati sa faceti cangrena, si sa va scoata tot osul, dup-aia, cu dalta.

Vanzator de electronice: Orice videoproiector mai ieftin, in afara ca nu va asigura calitatea necesara, pocneste in mai putin de 2 ani, si va trebui sa cumparati un altul.

Ce au in comun spusele de mai sus?

Toate exacerbeaza durerea: o fac mai mare decat e, de fapt, ca sa scoata mai multi bani de la client. Numai astfel o pardoseala de 16 metri patrati de gresie (numai instalarea!) poate costa 3,200 de lei, o vanataie poate degenera intr-o operatie de 2,000 de Euro, si un banal contract de inchiriere intr-un document de 32 de pagini, care costa 600 de Euro.

Metoda e simpla, si universal aplicata. E din 3 pasi:

Pasul 1: Se afla durerea omului (ti-o spune el, te cheama, se vede,…).

Pasul 2: Se sperie omul. Se mareste durerea, se deseneaza un scenariu apocaliptic.

Pasul 3: Se ofera o rezolvare, repede (omul trebuie sa decida atunci, cand e speriat), la un pret, normal, mult mai mare decat estimat initial.

Uneori se ofera si o solutie mai mica, rezonabila (pe lovitura de ciocan), la fata locului. Exista o solutie de 10,000 de lei, si una de 2,500 de lei. O alegi pe cea mai mica, si ai impresia ca ai facut o economie, chiar daca bugetul tau initial era de 1,000 de lei.

Dupa cum vedeti, toate functioneaza pe legea autoritatii.

Cum ne aparam?

1. Nu luati decizia imediat. Amanati, pe cat se poate, achizitia. Nu reactionati sub imperiul emotiilor.

2. Mai intrebati si pe altii. Cereti 2-3 (si mai multe, de ce nu) opinii ale altor specialisti. Comparati-le.

3. Faceti treaba pe pasi, care sa poata fi masurati. (O alta greseala e sa antamezi o lucrare tot deodata. Casa de 30,000 de Euro, devine 100,000.)

4. Fa-ti un buget si tine-te de el.

5. Daca ai dat de cineva care a incercat sa-ti faca asta, fugi de el, ocoleste-l. Spune-le si altora despre asta.

Intotdeauna exista o varianta mult mai ieftina, pe care tu, insa, n-o stii. Ai rabdare s-o afli.