Gandeste

Daca produsul tau ar fi pe rafturile unui muzeu, cat interes ar starni din partea vizitatorilor?

Sanse sunt ca: foarte putin. Ca, de fapt, marea majoritate a exponatelor din muzee. Treci pe langa ele si mergi mai departe.

Uite: sa zicem ca esti intr-un muzeu (mi s-a intamplat mie la Science Museum din South Kensington) si treci pe langa asa ceva:

Primul copiator Xerox, 1959

 Nu prea sexy, nu? Nu te ia de simturi, nu-ti face foame, pofta, nu-ti starneste dorinte ascunse.

Ia incearca acum: primul copiator Xerox din lume, 1959.

So what? (Si ce daca?) Cu exceptia situatiei cand mama sau bunica ta si-a facut o cariera invatand sa-l foloseasca in 1960 toamna la Institutul de Calcul, te lasa rece.

Dar daca, langa masina de mai sus, e poza asta:

si povestea asta:

Anatasios Arnaouti, nascut in 21 iulie 1967, incarcerat in 2005 pentru conducerea celei mai mari operatii de falsificare a banilor din istoria Marii Britanii. Fabrica lui de bani producea zilnic £276,000 si se estimeaza ca produs peste £10 millioane in bancnote false, utilizand o combinatie de copiatoare si masini de tiparit.

Si daca e un film documentar facut de BBC, in care un roman e plasat undercover in reteaua de infractori, si filmeaza, in secret, cum sunt produsi banii falsi, inainte chiar ca politia sa-i descopere?


(Desigur, pentru ca povestea se adreseaza, in principal englezilor vizitatori, am sucit distributia si personajele astfel incat in poza, pe prima pagina sa apara un cunoscut interlop din Manchester.)

Dar daca e un film comic proiectat in spatele masinii si pozelor de mai sus (asta e o parodie, dar sunt sigur ca unul mai destept ca mine intr-ale cautarii putea sa dea de o copie dupa documentarul original BBC, din iunie 2005):


Dar, sigur, toate cele de mai sus nu sunt necesare. Puteti, foarte bine, prezenta un powerpoint, sau o brosura, nu? Uite cat de interesant e: XeroxAltoAtPARCIn1970s

Sau poate nu.

Data viitoare, stati cuminti in bancile voastre, si ascultati prezentarea facuta de fata de la marketing.


Mergeti cu hartiile frumos tiparite, color, si repetati aceeasi prezentare clientilor. Veti vinde. Sigur. Ca da.

Cand veti fi dati afara pentru ca nu v-ati facut targetul, poate ca nu numai marketingul e de vina.