Nu cere pentru tribul tau, cere pentru tine

La unii oameni, relatiile de trib sunt extrem de puternice: pentru ca asa au fost crescuti si educati.

Acestia au tendinta, atunci cand li se ofera ceva, sa exinda oferta asupra tribului caruia apartin. Sau cand cer ceva, sa ceara in numele tribului.

Asta e o greseala. Pentru ca, intotdeauna, relatiile sunt inter-personale, nu inter-tribale. Adica: omul bate tribul (si, in sens coercitiv, tribul constrange omul: de aceea, in timpuri de restriste – razboaie, crize – triburile sunt cele care decid, in vreme ce in timpuri de pace si prosperitate, omul e cel care are primul si cel mai important cuvant).

Unul din principalele impedimente in dezvoltarea (si succesul in cariera) al oamenilor mici, e ca acestia actioneaza pentru trib, nu pentru sine, si incearca, de fiecare data sa extinda beneficiile asupra tribului. Cum asta e greu acceptabil pentru un altul, care traieste intr-o cultura vestica, non-tribala, sfarsitul e si al relatiei, si, implicit, al beneficiului personal.

Si mai remarcati legatura intre frica, micimea omului si apartenenta de trib. Toate trei, merg impreuna. (Aviz amatorilor care nu pot iesi dintr-o organizatie spre a-si face un business propriu: asta e motivul.)