Intrebari la care nu se poate raspunde: “Ai incredere?”

Zilele trecute am fost intrebat de un client caruia i-am recomandat un furnizor de servicii (complementar serviciilor mele): “Crezi ca va face treaba, bine?”.

Orice ai raspunde la intrebarea asta, gresesti:

  • daca spui: “Da, am incredere.”, (si si ai) esti fraier. Adica iti dai tu girul pentru un altul – care e si el om, greseste si el, si si el traieste in entropia numita Romania.;
  • daca spui: “N-am incredere.”, se pune problema “De ce nu ai?… Nu cumva, pentru ca, la randul tau, nu esti de incredere?” (legea reciprocitatii). Sau: “Cum Dumnezeu indraznesti sa recomanzi pe cineva in care tu, personal, nu ai incredere?”.

La aceasta intrebare daca incepi sa raspunzi, o dai cu presupusul, si te discreditezi.

Exista intrebari – capcana (pe lumea asta) la care, in realitate, nu ai voie sa raspunzi.

Raspunsul corect este exact acesta: “Asta e o intrebare la care nu se poate raspunde. Pentru ca, orice as raspunde, as gresi, intr-un fel sau altul. Imi pare rau: alta intrebare.”.

Acelasi regim de raspuns ar trebui sa aiba si orice intrebare care incepe cu “Credeti ca…”?. Daca raspunzi – orice raspunzi -, lucrezi cu credinte: nu prea prezinti incredere in lumea de business. Raspunsul corect e: “In lumea mea, nu se lucreaza cu credinte, se lucreaza cu oameni, numere si certitudini.”.

Am mai remarcat inca ceva: toti cei din vechea scoala securista pun astfel de intrebari. E, daca vreti, un fel de verificare a inteligentei tale sociale. Si, cu cat esti mai tanar si mai guster, cu atat raspunzi mai adanc.

– Sa incepem cu inceputul: cata incredere aveti in doctori, in general?