Loading

Satul de Boc; da’ satul si de ailalti

In 2020 25% din energia produsa in Uniunea Europeana trebuie sa fie din surse regenerabile. Lideri mondiali in cercetarea si punerea in aplicare a energiilor neconventionale sunt Germania si Franta: printre altele, si colegii nostri de imperiu. In ianuarie 2009 trebuia sa intre in vigoare, si in Romania, legea care stipula scutirea de impozite pentru cei care lucreaza in acest domeniu. Din pacate, fix atunci, a venit guvernul Boc, si, printre primele masuri pe care le-a luat a fost amanarea sine die a introducerii acestei legi.

Nu spun cate locuri de munca s-ar fi creat. Nu spun ce avantaj am fi avut, ca si tara, sa fim in avangarda cercetarii, punerii in aplicare, si vanzarii in acest domeniu, dimpreuna cu tarile mai mari pomenite mai sus. Nu spun cat s-ar fi exportat. Spun doar ca a fost o sansa ratata.

Mai stau de vorba, zilele astea, cu nostalgici dupa Boc: ca n-ar fi furat, ca ar fi luat masuri bune, ca ne-ar fi scos din criza. N-a furat?… Nu sub el s-a facut TVA-ul de 24%, si spaga la partid (pentru evitarea TVA-ului) de 5%?… Cat de nebun trebuie sa fii, ca om de afaceri, sa platesti TVA in astfel de conditii?… Nu sub el s-a facut impozitul forfetar, care a aruncat la cos 100,000 de firme mici, in Romania?… Care au fost masurile de natura sa ne scoata din recesiunea economica, ca eu nu le vad?…

Treaba unui guvern, in afara de a strange impozite, si a hrani cohortele de infometati dependenti de ajutorul de stat, e sa incurajeze business-ul in teritoriul controlat. Sa zicem ca ai o sansa, unica in regiune, de a face o fabrica, pentru care ai nevoie de o garantie de 500,000 de euro. Esti dispus sa pui toate acareturile tale gaj, dar: nici o banca nu-ti da banii astia. Nu in Romania. Atunci, ar trebui sa te ajute guvernul: sa-ti dea respectivele garantii. Haideti, bre, ma faceti sa rad…

Eu vorbesc cu oameni ca mine, care muncesc, inteleg putina economie, si vor sa faca bani, pentru ei si pentru altii. Si toti imi spun acelasi lucru: da’ ce program au ailalti?…

Problema nu e de program, ci de incredere. Programul exista, l-am inteles, pe hartie arata frumos, dar: PSD-ul a fost la putere, a furat; PNL-ul a fost la putere, a furat; PDL-ul e la putere, inca fura. E ca in vanzari: durerea exista, solutia exista, dar nu exista cadrul de incredere ca sa cumpari solutia.

Eu cunosc cel putin 2 oameni care ar putea conduce tara asta. Amandoi au dovedit ca pot conduce un business, si o pot face corect. Amandoi au pornit de jos, nu au avut bani de la tata. Amandoi au un trai suficient de bun, incat sa nu mai fie fomisti, sa trebuiasca sa fure mai departe, ca sa-si atinga scopurile personale. Unul dintre ei – daca ar zice: vreau sa intru in politica – : as lasa toate business-urile pe care le duc, si m-as apuca sa le fac campanie electorala. Numai ca sunt prea finuti ca sa se bage in troaca.

Problema e: daca nu se gaseste cineva care, pe de o parte, sa fie suficient de bun incat sa faca treaba de guvernanta, iar, pe de alta parte, sa treaca peste scarba bagarii in troaca, suntem condamnati. La rapiditatea ciclurilor economice din ziua de azi, urmatoarea sansa, urmatoarele alegere, cand or fi ele, peste 4-5 ani, s-ar putea sa ne prinda in 5 republici bananiere, fiecare cu cate un guvern regional.

Astept -asa cum asteapta multi ca mine – pe cineva care sa apara, care sa fie ‘de-al nostru’ (varsta, istoric, idei, capacitate) cu care sa putem merge mai departe. Da, stiu: cand stai pe scara de bloc cu pensionari, n-ai apa calda in calorifere. Cand stai intr-o tara ca Romania, unde taranul voteaza o galeata si doua pungi de zahar, ajungi sa te conduca niste neispraviti.

Si stiti de ce mi-a frica, cel mai tare?… De povestea evreului cu capra.

Cica vine evreul la rabi: si incepe: “Rabi, rabi, nu mai pot trai, am 7 copii, Rasela nu mai poate nici ea, n-avem ce manca, e dezastru, imi pun capat zilelor. Ce sa fac?”. Zice rabi: “Cumpara-ti o capra.”. Se mira evreul, dar: il asculta pe rabi si cumpara o capra. Peste 2 saptamani, vine iar la rabi: “Rabi, rabi, nu mai pot, e mai rau ca inainte, copiii tipa, capra behaie, n-am nici ce-i da de mancare, si sunt si dator banii de capra. Ce sa fac??”. Zice rabi: “Ia capra, tai-o si mananc-o.”. Pleaca evreul, il asculta pe rabi, si se intoarce peste cateva zile: “Rabi, ce bine e acum, fara capra!”.

Cam asa si cu romanul fript. I-a scazut guvernul salariile. O sa vina alt guvern, care, cu 4 luni de zile inainte de alegeri, o sa le creasca la loc. Cati credeti ca or sa-si mai aduca aminte, ca, de fapt, toate mizeria cu legea energiei neconventionale, si impozitul forfetar, si TVA-ul marit, si salariile taiate, si alocatiile duse, au fost, toate, facute, de celebrul guvern Boc?…

- Da, sa traiti. Nu, nu sunt Boc, sunt urmatorul…

2 Comentarii la “Satul de Boc; da’ satul si de ailalti”

 1. DIXIT! Subscriu.

  P.S. Varianta la povestea cu capra: “Rabi, rabi, nu mai pot trai, am 7 copii, Rasela nu mai poate nici ea, stam claie peste gramada intr-o odaita mica-mica. Ce fac? [=Romania before "Base"]. Rabi il intreaba: “Capra ai?” “Am.” “Bag-o in casa si vino maine sa-mi spui cum e” Se intoarce evreul mai disperat: “Rabi, e mai rau: copii tipa, capra behaie si sare pe masa, simt ca o iau razna. Ce fac?” “Un porc ai?” “Am” “Baga si porcul in casa si vii maine sa-mi spui cum iti merge”. Se intoarce evreul un tren de nervi:”Rabi, e naspa-naspa copii urla, capra ne sare in cap, porcul grohaie si pute ingrozitor” “Gaini ai?” “Am!” “Baga si gainile! Maine vii sa-mi raportezi”. Urmatoarea zi, evreul in pragul sinuciderii: “Rabi, fa ceva ca ma arunc de pe sinagoga!!!!” “Bine. Solutia e simpla acum: mergi acasa si scoate toate animalele la loc in curte! Sa vii maine sa-mi spui cum te simti” Apare a doua zi evreul fericit “Rabi, e mult-mult mai bine acum; e mai mult loc in casa si nu mai pute!” [=Romania after Base(scu)].

 2. [...] filmezi un ex-prim-ministru, fie el si neinsiprat in decizii, in pielea goala, in vestiarul de la Word Class e un infantilism. [...]

  gandurile mele, unplugged: follow them

  Sunt vanzator, manager de vanzari, ex-multinationala (P&G), profesor de vanzari. Misiunea mea timp de 4 ani (de fapt, circa 14) a fost sa-i invat pe romani sa vanda. N-am reusit.

  Acest demers s-a incheiat. Blogul nu mai e activ. Mai tin cursuri si instruire privata, dar numai pentru proiecte in care cred. Pentru astfel de proiecte ma poti contacta la: training at conceptmarketing.ro sau pe tel 0722 455 662 (va rog, fara spam telefonic).

  Pentru cine mai vrea sa invete: in acest site e mai mult material decat in orice curs. Te rog spune despre acest blog (twitter, facebook, ce vrei). Multumesc.


  • Site Search
  • Wikipedia
  • Google
  • Facts
  • Amazon
  • eBay
  • Outlook
  • Gmail
  • Y! Mail
  • Twitter
  • Search & Share