De ce trebuie sa mintim?

 1. “Suntem cea mai mare firma din domeniu, din tara.”
 2. “Din momentul platii, in 2 zile va livram produsul.”
 3. “Orice service se rezolva in cateva ore de la primul telefon. Chiar si daca e duminica. Chiar si in ziua de Craciun.”
 4. “Toate produsele noastre au 10 ani garantie. Sigur, excluzand componentele de uzura.”
 5. “N-o sa gasiti un pret mai mic ca la mine.”
 6. “Rezista 30-40 de ani. O sa si uitati de noi.”
 7. “Avem toate certificatele de conformitate cerute de Uniunea Europeana.”

Desigur, toate cele de mai sus sunt minciuni. Mici, ce-i drept, benigne – nu afecteaza calitatea fundamentala a produsului sau tranzactiei – dar: minciuni. Odata ce te obisnuiesti cu cele mici, poti, cu usurinta, incepe sa te folosesti de minciunile mari.

Si, totusi, de ce le facem?

Pentru ca asta vrea sa auda clientul. Pentru ca vrea – de fapt – sa fie mintit. Chiar daca stie ca e mintit, prefera sa cumpere de la cineva care il minte in sensul in care ii place lui, decat de la cineva care ii spune adevarul. Iar, daca ii spui adevarul, de cele mai multe ori te priveste ca pe un ciudat.

Si, din pacate, nivelul de educatie al clientilor din Romania e scazut: cumpara de la cine ii minte mai tare. Si, desigur, de la cine are pretul mai mic. De obicei astea merg mana-n mana.

 1. “Da, suntem cea mai mare firma din tara, dar urmaritorii au vandut, de fapt, mai multe bucati decat noi. Noi suntem lideri de piata, dar numai in valoare, cu 2 puncte procentuale peste concurenti.”
 2. “Plata trebuie sa intre. Asta inseamna 1 zi: lucratoare. Apoi o dam in productie. Ziua in care se da in productie nu se pune. Productia, intr-adevar, face produsul in 2 zile, dar apoi ajunge la ambalare si livrare: inca 1 zi. Si transportul se face cu masinile noastre, si primul transport in zona Dvs. e peste 10 zile.”
 3. “Pe contract, de fapt, scrie 72 de ore de la inregistrarea reclamatiei: asta daca e facuta in scris. Daca, insa, ne sunati duminica, se cheama ca sunteti super-bulangiu. Cine lucreaza duminica in Romania? Sau, de Craciun: ce, nu esti crestin?”
 4.  “Daca, insa, se strica ceva pe partea electrica, noi nu suntem de vina. Partea electrica e asigurata de un sub-contractor. Iar daca nu faceti mentenanta conform caietului de service, garantia se pierde. (si nu face nimeni mentenanta astfel, in Romania.)”
 5. “Decat numai daca sapati adanc. Adica, daca mai dati inca vreo 10 telefoane. Sunt niste unii care lucreaza fara TVA, altii care vand produse second hand, si altii, super-bulangii, care spala bani de la o firma din Italia.”
 6. “Asta stiu din povesti. Asa mi-a spus unul, care a lucrat pentru concurenta, in anii ’80. Dar atunci si masinile Mercedes erau facute sa dureze 30-40 de ani. Acum…”
 7. “De fapt, avem niste copii de la niste furnizori, care, la randul lor, au luat o parte din certificate acum vreo cativa ani, cand aveau mai multi bani, ca mergea treaba.”

Orice spusa adevarata, de genul celor de mai sus, anuleaza sansele de a vinde. Si asa, suntem obligati sa mintim.

Si asta vine de departe, inca de la inceputuri. Eu am vandut “produse de ingrijire a frumusetii”. Sincer, nu cunosc nici o urata care sa fi devenit frumoasa, dupa ce a folosit produsele vandute de mine. A, da: curata. Dar nu i-a indreptat nici nasul, nici ochii sasii, nici barbia dubla. Si nici nu i-a ingrijit frumusetea, pentru ca n-o avea. Poate, uratenia.